Brouwen met Hema pakket (Brooklyn Brewery) NL subs – Vlog #010

Brouwen met Hema pakket (Brooklyn Brewery) NL subs – Vlog #010


Leuk dat je kijkt, we zijn in het Hatogkrøller-kantoor. We maken etiketten voor verschillende bierbrouwers.. ..en daarom zijn we geïnspireerd om zelf ook bier te brouwen. Dat hebben we al een keer eerder gedaan, was heerlijk, Belgisch Blond. Deze gaan we nu brouwen, bierbrouwmix van de hema, kost 15 euro per pakket. Dit is de american pale ale… ..die geef ik aan mijn brouwkompaan, en dit is.. de belgisch bruin. Wat ben je nu aan het doen Bart, leg dat eens uit aan de kijkers. Ik spoel deze slangetje, buisjes en dingetjes even door. Het is erg belangrijk om schoon te werken tijdens het brouwen, Sytze heeft ons dat verteld. Sytze Kald Kletske heeft dat gezegd en als Sytze iets over brouwen zegt, dan is het waar. We hebben al eerder een hema bierbrouwpakket gekocht, dat zie je aan deze flessen. ..daar heb ik al een unboxing over gedaan, check de link hier. Dit krijg je dus van de hema, er zit een zakje met spul in, met graan. Hop, alles zit er verder wel in, dit is een navulpakket dus. Hoppen en gist dus. Wat ze er niet bij leveren, is een gebruiksaanwijzing, hoe moet je dit bier maken Dit moet je van internet halen, dan denk ik… 15 euro, het simpelste wat je kunt doen is een printje maken… ..druk gewoon even die omschrijving erbij in, maar nee, dat hebben ze verzaakt. Koelen is heel belangrijk, koelen is goed, koelen is leuk, koelen is fijn. ..maar hoe doe je dat, met ijs.. en wat heb ik op dit moment niet?? Dat is ijs.. dus daarom moeten we eerst even ijs halen. Wat is dit voor steegje? Ik neem je even mee door een obscuur steegje in Leeuwarden. Goeiedag. Hoe gaat ‘t? Goed. Goed? We kunnen het beter maar niet met frikandellen koelen.. Ik heb nu zelf de boel geprint, de gebruiksaanwijzing dus… dus twee liter water? 1,9 liter he, we moeten denken in gallons. Hier staan een ding, die moeten we wel even schoonmaken, maar daar zit wel een maat op.. – Wat is deze smerig zeg!
Wat dan? Wat is hier mis mee? – Kijk dan wat er in zit!
Wat is hier nou mis mee? Gadver, dan gebruiken we die toch niet? Het is heel makkelijk… ..het is heel makkelijk, ik heb hier een beker van Guinness, daar staat 0,5 liter op. Dat zal dan wel goed zijn, doe je 4 glazen, waarvan eentje net onder het streepje. Dan ben je er toch? Zo precies komt het toch niet bij brouwen? Wat duur het lang voordat we brouwen… we hadden om 11 uur al afgesproken. Oh ja, we hadden 11 uur afgesproken en het is nu al weer kwart over één. Bijna kwart over één en we hebben nog niks gedaan. Dit moet naar 71 graden, wat specifiek zeg. (op dit punt versta ik mijzelf ook niet meer) Eerst naar 71 graden met ‘t water Er belt iemand aan. Even de timer aan. Oh, wat ruikt dat lekker! Hij begint al te koken. – Dat moet dus niet!
Daarom, je moet het in de gaten houden. 60 minutes, 63-68 graden. Ja, dit is het belangrijkste
– stir every 10 minutes and use thermo to measure Kijk, die linker gaat veel sneller, want die pit is groter.
– je moet die temperatuur wat dimmen! Ja!! Je laat m’n bier niet aanbakken, hè! Het bier bakt aan.. Ik heb nog een ander ding hier, een oliefilter. Wel een schone hoor, Sytze, maar die gebruik ik om ‘t op het einde in de fles te doen. Oh ja, een trechter. Het is zo’n trechter met een zeef erin. Ja, klopt, dat had ik de laatste keer ook (red. zeefje verstopt) Nou ja, even kijk hoe dat gaat. We zijn nu bijna een uur aan het koken, nou ja, niet echt koken, het moet op 63 graden. ..daar ergens tussenin. Na een uur moet je het naar 77 graden doen, Oh jee zeg, niet dat bruine bier nu verknoeien. Jonge, als het begint te ‘boebelen’, dan kookt het!
– boebelen? Wat is dat jong? Wanneer het begint te boebelen… Wanneer het water begint te boebelen, dan moet je het eruit halen, ja! Benzine erover heen gieten, toe maar. Oké, we kunnen uitmaischen. Meisje, kun jij even uitmaischen! Dit is hartstikke zwaar, hij moet er niet in floepen. We hebben nu uitgemaischt, nu gaan we het (wort) koken. – We moeten dus wel…
Bliksem wat ruikt dat lekker! Dit ruikt lekker toch, of niet!? Dit ruikt heerlijk!
– Oh jezus! We zitten al een mooi eind in de ‘boil’ (koken) We zijn nu al 40 minuten aan het boilen, tenminste die van Bart boilt al 40 minuten Je gaat nu de hop er bij in gooien toch?
– Ja, nog even een kwart. Een kwart van de hop ongeveer. Is dit de laatste hop die je er in gooit?
– Nee! Zeker niet. Nu heb ik de helft van de hop er in gegooid. Het begint ook aardig te bubbelen dan hè.
– Ja, komt door die hop hè. Ja! Apart he. Niet in m’n bier hoesten, idioot! Het moet afkoelen, zo snel mogelijk, naar 21 graden. En dan gaat het in de fles. Het heilige der heilige. (gist) Nu even zo, de gist moet opleven, schud ‘m wakker! Dat is zwaar! Ja, het is bier.
– Zo! Die er bij in. En dan moeten we even eeeuh.. ..teiltje. In principe zijn we nu klaar, we zetten ‘t in de kast. En dan moeten we twee weken wachten, en dan komt het bottelen. Kijk, in de meterkast gaat-ie. Kan gewoon bij kamertemperatuur. Slangetje er in. Het kan wel onder dat stroomding toch? Dat natte?
– Jawel. Het mooiste zou zijn als die andere er ook naast kan, maar dan zetten we dit wel ergens anders neer. Nou, zo gaat die volgende ook. Het is klaar! Dat andere slangetje kan hier ook wel bij in. Leuk dat je gekeken hebt naar deze bierbrouw-sessie Vond je het leuk, doe een duimpje omhoog! En abonneer je op mijn kanaal, dan kun je straks het resultaat zien. HOe het uiteindelijk geworden is. Tot ziens!

7 thoughts on “Brouwen met Hema pakket (Brooklyn Brewery) NL subs – Vlog #010”

  1. Jammer dat je deze vlog in het Fries doet. Snap er de ballen van. Maar goed je bent niet voor niks De Fryske Vlogger. En hoe was het resultaat?

  2. En waar is de video van het proeven? Of is het bier mislukt? De mijne is nu aan het gisten dus ik ben benieuwd naar je bevindingen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *